Szeretettel köszöntelek a Nagybakónak kulturális élete közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagybakónak kulturális élete vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagybakónak kulturális élete közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagybakónak kulturális élete vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagybakónak kulturális élete közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagybakónak kulturális élete vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagybakónak kulturális élete közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagybakónak kulturális élete vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Padma:
Teljesen hivatalosan és legálisan találta meg az útját nyugatra egy tibeti gyógyszer, a Padma 28.
A 28 gyógynövényből álló keverék 1977 óta engedélyezett gyógyszer Svájcban a ,,perifériás artériás elzáródásos betegség ellen".
Ez a lábartériák keringési zavara!
Járásnál olyan erős fájdalom lép fel, hogy az érintett személyeknek újra és újra meg kell állniuk!
A kapszula Magyarországon étrend-kiegészítőként került forgalomba.
További részletek itt a magyar forgalmazónál http://www.padmabasic.hu/gyik
Avokádó:
A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges és karcsú test eléréséhez figyelnünk kell a kalóriák és zsírok bevitelére. Nem mindegy azonban, hogy milyen kalória- és zsírsavforrásokról beszélünk.
Az avokádó a kókuszolajhoz hasonlóan telített zsírokat tartalmaz, magas kalória- és zsírtartalma miatt egy-két évtizeddel ezelőtt még azt tartották róla - teljesen hibásan-, hogy egészségtelen, különösen a szív- és érrendszer szempontjából. Azóta rá kellett döbbennünk, hogy kevés olyan egészséges táplálék létezik a Földön, mint az avokádó, fogyasztása minden nap javasolt!
Nem ez az egyetlen tévhit az utóbbi években, hiszen pár évvel ezelőtt még a táplálkozási szakemberek egy része azt hirdette, hogy a vaj helyett fogyasszunk margarint, mivel az növényi eredetű, így sokkal egészségesebb. Persze azóta tudjuk, hogy a margarinban található transz-zsírok és hidrogénezett olajok kifejezetten egészségtelenek, ezért a vaj fogyasztása sokkal kedvezőbb egészségünk szempontjából, mint a margarin.
Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a Földön.
Pár évvel ezelőtt sikerült az ideális omega-3 - omega-6 zsírsav arányt is tökéletesen rosszul meghatározni (az ideális 1:2-höz, míg korábban azt gondolták 1:20 még jó arányt jelent). Pedig a nem megfelelő omega zsírsav bevitel krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Vannak olyan vélekedések is, hogy a korunkra oly jellemző agresszív viselkedés mögött is az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása állhat.
A következő ilyen baki valószínűleg a koleszterin esetében fog bekövetkezni. Szervezetünknek ugyanis szüksége van koleszterinre ahhoz, hogy pl. a Nap UV-sugarainak segítségével D-vitamint tudjon előállítani, de a koleszterin elengedhetetlen a sejtfal, az idegsejtek és a szív megfelelő működéséhez is.
Miért fogyasszunk akár minden nap avokádót?
1, Az avokádó kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul az avokádóban lévő fehérjék bontása nem igényel annyi proteázt (fehérjebontó enzim), mint a húsokban lévő fehérjék emésztése, ezért nagy terhet vesz le a hasnyálmirigy válláról.
2, Egy kutatás szerint, ha a húsokhoz avokádót fogyasztunk, kevésbé emelkedik vérünk triglicerid szintje, így kifejezetten javasolt azoknak, akik nem szeretnének lemondani a húsokról.
3, Természetes E-vitaminban gazdag. Az E-vitamin erős antioxidáns, segít a káros szabad gyökök semlegesítésében.
4, Az avokádó segíti a májat a glutathion előállításában, mely egyes kutatások szerint az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület.
5, Kiváló magnéziumforrás. A magnézium több mint 300 anyagcsere folyamatban vesz részt.
6, Az avokádó magas lutein, E-vitamin és olajsav tartalma csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.
7, Erősíti a szívet, javítja a szív- és érrendszer működését. Elősegíti a vér szabad áramlását az erekben, csökkenti a vérnyomást.
8, Javítja az agy működését. Az avokádó az áfonyákhoz hasonlóan rendkívül jótékony hatású az idegsejtek működése szempontjából.
Brokkoli:
A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a brokkoliban található egy olyan vegyület, melynek fontos szerepe lehet az immunrendszer erősítésében.
káposzta nemzetségbe tartozó egyes zöldségek, mint a brokkoli, káposzta, leveles kel rágása és emésztése során az indole-3-carbinol vegyületből egy DIM (3,3'-diindolylmethane) vegyület keletkezik, mely többek között rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Állatkísérletekben a DIM képes volt bizonyos ráksejtek növekedését megállítani.
A Journal of Nutritional Biochemistry lapban megjelent tanulmány szerint egérkísérletekben a DIM immunrendszer erősítő tulajdonságát sikerült kimutatni. A tanulmány vezetője szerint kutatásuk egyértelműen bizonyította, hogy a DIM egerekben immunrendszer erősítő tulajdonságot fejt ki, ezáltal védelmet jelenthet bizonyos fertőzésekkel és a rákkal szemben.
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a DIM képes volt megállítani a mellrák sejtjeinek osztódását, valamint gátolta a tesztoszteron képződés (férfi hormon), mely a prosztatarák növekedéséhez szükséges.
A fent említett új tanulmány a citokinek mennyiségének növekedését figyelte meg azoknak az állatoknak a vérében, akik naponta 30mg/kg DIM-et kaptak. A citokineknek fontos szerepük van az immunrendszer sejtjeinek működésében. A DIM jelenléte 4 citokin mennyiségét növelte meg:
- interleukin 6
- interferon-gamma
- interleukin 12
- G-CSF (granulocyte colony-stimulating factor)
Emellett sejt kultúrákkal végzett kísérletek során a kutatók azt találták, hogy 10 mikromol DIM képes volt megduplázni a fehérvérsejtek számát, aminek szintén fontos szerepe van a kórokozókkal szembeni küzdelemben a kontrollcsoporthoz képest. Egy nagy tányér brokkoli kb. 5-10 mikromol DIM-et tartalmaz.
Amikor a DIM-et más olyan vegyülettel vegyítették, melyek szintén elősegítik a limfociták osztódását, ez az arány még tovább nőt és akár 3-6-szorosára is változott a fehérvérsejtek száma.
A DIM másik érdekes tulajdonsága, hogy képes növelni a reaktív oxigén gyökök szintjét (ROS - reactive oxygen species). Ezek olyan vegyületek, amelyek a makrofágok működését segítik elő. A DIM 3-szorosára növelte a ROS jelenlétét a kontroll sejtkultúrához képest.
A DIM-et minden esetben szájon át kell adni és nem injekcióban, mivel csak így fejti ki jótékony hatását. Ebben valószínűleg az emésztésnek van jelentősége, melynek során a vegyület átalakul.
A DIM vírusölő tulajdonságait szintén egérkísérletekben bizonyították. Egereket fertőztek meg ún. reovírusokkal, melyek a belekben élnek, de nem életveszélyesek. Majd ezt követően szájon át DIM-et adtak a fertőzött egerek egy csoportjának, akik szignifikánsan jobban gyógyultak, mint azok az egerek, akik nem kaptak a vegyületből (a székletben talált vírusmennyiség alapján állapították meg...
Muskotályzsálya:
Az aromaterápia illóolajai között a muskotályzsálya felelős a jó kedélyért. Elűzi a komor gondolatokat és felébreszti a kreatív impulzusokat. A kerti zsálya rokonaként az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is szívesen látott vendég.
Hangulatfokozó a fűszerkertből
Amikor télen a napfény hiánycikknek számít, vagy a hétköznapi gondok a fejünkre nőnek, alkalmanként szükségünk van egy hangulatfokozóra. A muskotályzsálya egy ilyen természetes szer, amely nemcsak jobb kedvre derít, hanem képes motiválni, inspirálni és egészségesen is tartani.
Már a középkorban is ültettek a kertekbe muskotályzsályát, és alkalmazták az emésztés segítésére, étvágytalanság ellen és gyomor-bélbetegségek gyógyítására. A 1,5 méter magasra megnövő növény ma is díszíti a kerteket levendula- és rózsaszínű virágaival. Illata fanyar, mint a citrom. A homeopátiában és az aromaterápiában alkalmazva a muskotályzsályának elsősorban antibakteriális, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és tonizáló hatása van.
Illóolaj az idegeknek
A muskotályzsálya illóolaja serkentő és egyúttal kiegyensúlyozó hatása miatt nagyon népszerű az aromaterápiában. Ráadásul ez az olaj kitűnő növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak. Külsőleg az akupresszúrás pontokra vagy masszázscélokra alkalmazva a muskotályzsálya-olajnak euforizáló hatása van. Különösen a talpba masszírozva növeli az energiát. A muskotályzsálya olaja bevált stresszoldóként, antidepresszánsként és afrodiziákumként is. Ebből az igen hatékony olajból már néhány csepp is erősíti az érzelmi kiegyensúlyozottságot, elűzi a melankóliát, a gondokat és a szorongást. Zárjuk például a napot egy fürdővel. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a fürdővízbe, és élvezzük a harmonikus álmokkal teli pihentető éjszakát.
Muskotályzsálya a bőrnek és a hajnak
A muskotályzsálya illóolaja revitalizálja a bőrt, kisimítja a ráncokat és meggyógyítja a kiütéseket és az ekcémát. Hatóanyagai nyugtatják a bőrgyulladásokat, és szabályozzák a száraz bőr zavart lipidháztartását. Adjunk néhány csepp muskotályzsálya-olajat a testápolónkba, vagy egyszerűen keverjük ki saját olajunkat. A mandulaolaj és a jojobaolaj néhány csepp muskotályzsálya-olajjal kitűnően alkalmas a bőrápolásra. A korpás fejbőr és a gyorsan zsírosodó haj is kezelhető muskotályzsályával. Ehhez adjunk néhány csepp olajat a hajöblítőnkhöz.
Tea és fűszer
A muskotályzsályának mind az illóolaja, mind a virága és a levele is alkalmazható gyógyászati célokra. Hagyományosan a növény virágát és levelét teának készítik el. Ehhez két teáskanál muskotályzsálya-virágot vagy -levelet öntsünk fel egy csésze forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Leszűrés után kis kortyokban igyuk. Teakúraként 6 héten keresztül napi 1-3 csészével fogyasszunk belőle. Erősíti az immunrendszert, leküzdi a bakteriális fertőzéseket, csökkenti a gyulladásokat és a túl magas vérnyomást, segíti az emésztést és enyhíti a fájdalmat.
Mivel a muskotályzsálya a hagyományos zsálya rokona, felhasználhatjuk a konyhában is. Egyszerűen a szokványos zsályát helyettesítsük muskotályzsályával. A fiatal, ehető virágok minden tányér díszei, főleg friss salátákban mutatnak jól.
Gránátalma:
Az eltömődött artériákat könnyű kitisztítani ezzel az egyszerű gyümölccsel
A szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez a jövőben nem az orvosságos szekrényben kell majd szétnéznünk, hanem a konyhaszekrényben, vagy az udvarban... tágítva a kört: erdőn, mezőn és hegyen, gyümölcsösökben és... egyszóval a természetben!
A gránátalmáról bebizonyosodott, hogy megállítja a koszorúér-betegségek súlyosbodását
Egy új tanulmány az "Atherosclerosis" folyóiratban megerősíti, hogy a gránátalma-kivonat megakadályozhatja és / vagy visszafordíthatja az elsődleges szív-és érrendszeri betegségekkel járó kardiális mortalitás tendenciáját, vagyis a koszorúerekben felhalmozódó zsíros anyagok felhalmozódása okozta atheroszklerózist.
A spontán koszorúér-elzáródásra hajlamosított három hetes kisegerek ivóvizébe gránátalma kivonatot adtak két héten át. Annak ellenére, hogy a gránátalma kezelés valójában először növelte a koleszterinszintet, megnövelve a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein-méretű részecskék sűrűségét, a kezelés végeredményben viszont csökkentette az atheroszklerotikus plakkok mennyiségét az aorta sinus-ában (kitágult nyílás az aorta szelep felett), valamint csökkentette a koszorúerek okklúzív atheroszklerotikus plakkjainak mennyiségét is.
Figyelemre méltóan, a kutatók azt is megállapították, hogy a gránátalma-kivonat kezelés a következő jótékony hatásokat érte el:
Csökkent oxidatív stressz
Csökkent monocita kemotaktikus protein-1 mennyiség, egy olyan kémiai hírvivő (kemokin) mennyiségéről van szó, amihez az artériákban gyulladásos folyamatok társulnak
Csökkent lipid felhalmozódás a szívizomban
Csökkent makrofág infiltráció a szívizomban
Csökkent monocita kemotaktikus fehérje-1 mennyiség és szívizom- fibrózis
Csökkent szív megnagyobbodás
Csökkent EKG eltérések
Hogyan lehet valami, ami ennyire általánosan elterjedt, mint ez a gyümölcs- elérhető gyümölcs-kivonat formájában is- ilyen hatásos a koszorúér-betegségekre, mint ahogy azt a fent említett tanulmány mutatja? A válasz abban rejlik, hogy őseink együtt evolválódtak bizonyos élelmiszerekkel (különösen gyümölcsökkel) olyan hosszú ideig, hogy ezen élelmiszerek nem megfelelő mennyiségű bevitele közvetlenül vezethet romló szervi funkciókhoz. És valóban, már a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling is azt állította, hogy a C-vitamin-hiány alapvető oka a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának, csupán annak a ténynek köszönhetően, hogy emberszabású főemlős ősünk egész évben hozzáférhetett a gyümölcsökhöz. Ennek következtében az emberi test elvesztette azon képességét, hogy szintetizálni tudja a C-vitamint.
Ez a tanulmány csak növeli a már meglévő klinikai kutatási anyagok halmazát, ami számunkra azt jelzi, hogy a gránátalma segíthet a verőér plakkok kisöprésében. Például: 2004-ben, a "Clinical Nutrition" közzétette egy három évig tartó klinikai vizsgálat eredményeit és megállapította, hogy a gránátalma levének napi fogyasztása 1 éven belül a carotis(főverőér) szűkületet akár 29%-al csökkentheti. Figyelemre méltó, hogy a kontroll csoportban 9%-al nőtt a plakkok mennyisége, jelezve azt, hogy a gránátalma artéria feloldó hatásai még nagyobbak voltak, mint ahogy az első körben nyilvánvalóvá vált.
A gránátalma szív-és érrendszert gyógyító hatásai meglehetősen széleskörűek, amint azt a következő kisérletileg megerősített tulajdonságok igazolják:
Gyulladáscsökkentő: mint sok krónikus degeneratív betegség, a gyulladás is jelentős szerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek patogenezisében. Számos tanulmány mutatja a gránátalma gyulladásgátló tulajdonságait.
Vérnyomáscsökkentő: a gránátalma leve természetes angiotenzin-konvertáló enzim gátló és nitrogén-oxid fokozó tulajdonsága: a vérnyomás csökkentésének két jól ismert útján csökkenti a vérnyomást. Végül, a gránátalma-kivonat gazdag punikalaginban is, ami zavart véráramlású artériás szegmensekben csökkenti a stressz káros hatásait.
Fertőtlenítő hatású: az artériákbani plakkfelhalmozódás gyakran másodlagos vírusos és bakteriális fertőzésekkel jár együtt, köztük a hepatitis C és a Chlamydia pneumoniae. A gránátalma széles körű anti-bakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Antioxidáns: az oxidáció az egyik módja annak, ahogy a vérzsír, a szívbetegség okozójává válik (aterogénné válik). Az LDL szint például technikailag lehet "megemelkedett", de addig teljesen ártalmatlan, amíg nem oxidálódik. A gránátalmáról már azt is megállapították, hogy csökkenti a vérben az oxidatív stresszt, szérumban mért paraoxonáz szinteket alapul véve. Egy atheroszklerotikus elváltozásokban szenvedő egereken végzett tanulmány az oxidatív stressz 44%-os csökkenését mérte.
Kurkuma:
A kurkumin az az anyag, amely a kurkuma fűszernek az intenzív narancssárga színt kölcsönzi. A kurkumin azonban sokkal több, mint egy egyszerű színezék. Mind az ájurvédikus, mind a tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta gyógyszerként alkalmazzák. Időközben a kurkumin a világ nemzetközileg legjobban kutatott természetes hatóanyagának számít. Számos tanulmány igazolja sokrétű hatását gyulladásos megbetegedéseknél, szív- és érrendszeri betegségeknél, akut és krónikus tüdőbetegségeknél, máj- és bélbetegségeknél, daganatos betegségeknél és Alzheimer-kórnál. Egy új tanulmány bizonyítja a kurkumin hatását az agy károsodásaival kapcsolatban is, amelyeket az alkoholfogyasztás vált ki.
A kurkumin visszafordíthatja az agykárosodásokat
A Panjab University Institute of Pharmaceutical Sciences által készített és 2013 áprilisában publikált kísérletben laboratóriumi patkányoknak 10 héten keresztül etanolt (tiszta alkoholt) adtak be. Ezután megfigyelték a kísérleti állatok funkcionálisan károsodott viselkedését, valamint különböző neurológiai-biokémiai aspektusokat mértek. Ezt követően a patkányok hasonló időtartamon át kurkumint kaptak, hogy az erre a terápiára visszavezethető változásokat szintén mérjék.
Az eredmény: A kurkuminterápia befejezése után minden biokémiai, molekuláris és az állatok viselkedésében megállapított változás, amelyet a krónikus alkoholfogyasztás okozott, visszafordítható lett.
A kurkumin védi az agyat
A bostoni Harvard Egyetem tanulmánya megerősíti, hogy a kurkumin elősegíti új idegsejtek felépítését az agyban. A kurkumin ebből kifolyólag egy erős antioxidáns, amely képes megakadályozni az agyban az oxidációs folyamatokat, a fehérjelerakódásokat - amelyek összenövésekhez vezetnek - képes megelőzni, ha pedig ezek már jelen vannak, azokat feloldani. Azokon a területeken, ahol ezek a lerakódások találhatók, az idegi impulzusok megszakadnak, és a megfelelő funkciók elvesztése következik be (Alzheimer-kór).
A kurkumin egyedülálló hatása az agyban azon a képességén alapszik, hogy képes átjutni a sok molekula számára áthatolhatatlan vár-agy gáton. Ezáltal az agyban lévő idegsejteket is védi a szabad gyököktől és sok más káros hatástól.
Kurkumin daganatnál
Több mint 3000 tanulmány támasztja alá egyértelműen a kurkumin rákellenes hatását. A kurkumin hatása nem korlátozódik egyetlen daganatfajtára. Kiegészítő terápiaként szinte minden daganatos betegségnél képes kibontakoztatni egyedülálló hatását, mert csökkenteni tudja a tumorsejtek fejlődését, gátolni az áttétek képződését, valamint programozott sejthalált előidézni.
Kurkumin - az ezermester
További tanulmányok sokasága bizonyítja a kurkumin sokrétű hatását a legkülönbözőbb betegségeknél, legyen az gyomor-bélprobléma, magas vérnyomás, trombózis, artrózis, artritisz, immungyengeség vagy szívinfarktus. Ha figyelembe vesszük, hogy a kurkumin antioxidatív, antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló, méregtelenítő, immunerősítő, oxigenizáló és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik - és ez a felsorolás messze nem teljes -, akkor egyértelművé válik, hogy pontosan ezek a tényezők (baktériumok, gombák, szabad gyökök, oxigénhiány, immungyengeség stb.) az okozói szinte minden betegségnek. Ez a magyarázata a kurkumin óriási hatásspektrumának.
(forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=pacsakute)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!